Internet via het stopcontact

Gestart door Gert, 11 juni 2002, 21:03:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

In het blad "ComputerTotaal" van 5 mei 2003 staat er ook weer een heel artikel over. Ze blijven er toch mee bezig.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Harry schreef :

PLC van de baan
ARNHEM - Energieonderneming Nuon stopt met de proef in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd waarbij internet wordt aangeboden via het stopcontact. Nuon heeft dat vrijdag gemeld.

Nuon stopt met het aanbieden van internet via het stopcontact.
De proef wees uit dat internet via het stroomnet technisch mogelijk is voor een kleine groep. Grootschalige toepassing is waarschijnlijk niet mogelijk en niet winstgevend. Het experiment met 180 deelnemers begon november 2001. Op 1 juli 2003 wordt het zogeheten Digistroom-netwerk definitief stilgelegd

Harry  >:(
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Gert

Deze soap kan nu ook op slot en de kast in  ;D
Locatie: +21.3 NAP

Han

Ik heb het topic maar weer geopend want ze blijken er nog steeds mee bezig te zijn, hoewel Nederlandse bedrijven niet meedoen aan deze pilot.

Bron : Webwereld

Nieuwe kans voor internet via het stopcontact - 3/2/2004
De EU wil het gebruik van breedband via het stopcontact bevorderen. Nederlandse bedrijven of instellingen doen niet mee met de pilot.

Het uitvoerend orgaan van de EU, de Europese Commissie, heeft een speciaal project in het leven geroepen dat internet via het stopcontact moet bevorderen. Dit Opera-project (Open PLC European Research Alliance) is onderdeel van een omvangrijker Europees initiatief om breedband te promoten.

Het totale budget voor het internetstopcontact-project bedraagt twintig miljoen euro, uitgesmeerd over vier jaar. De Europese Commissie draagt hieraan negen miljoen bij. Doel is om naast kabel en adsl een derde belangrijke breedbanddrager neer te zetten: het stopcontact.

Nieuw is dit idee bepaald niet. In diverse landen zijn al uitgebreide proeven met deze vorm van breedband gedaan. Ook Nederland is niet onbekend met het fenomeen. In november 2001 startte Nuon een proef in Arnhem. Een klein jaar geleden besloot de energieleverancier echter de proeven te staken. De technologie zou te veel beperkingen kennen.

Sindsdien zijn geïnteresseerden aangewezen op speciale apparatuur waarmee ze zelf een met het medium kunnen experimenteren. Op grote schaal is het echter nog nergens doorgedrongen. Eerste doel van de Europese Commissie is om te werken aan een uniforme standaard.

Aan het project doen 36 Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen mee. Nederland is echter niet vertegenwoordigd.

Voor meer achtergrondinformatie over de technologie: zie het WebWereld-dossier over powerline communication.

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Martijn

Was die test in Arnhem niet jammerlijk gefaald ?
Om oud en wijs te worden moet je eerst jong en dom zijn geweest

Gert

Ja dat was geen succes

Wat PLC betreft lijkt de aandacht te verschuiven van Access of toegangs PLC, zoals toegepast bij de proef van de NUON in Arnhem, naar In-House PLC. In diverse dag- en vakbladen is hier in de afgelopen periode aandacht aan besteed. De systemen worden aangeboden als alternatief voor een kabel- of draadloos data netwerk voor thuis of kantoor. Als transportweg voor de gegevens wordt de bedrading van de 230 V huisinstallatie gebruikt. Het lichtnet is echter volkomen ongeschikt als medium voor dataoverdracht met hoge snelheden. Ten gevolge van de asymmetrie van de huisinstallatie kan er van worden uitgegaan dat ten minste 20% van het modemvermogen wordt omgezet in HF straling. Straling die we in dit geval terugvinden als storing op onze HF banden. De leveranciers van de modems claimen wel dat de modems aan de Europese EMC Richtlijn voldoen, maar gaan bewust of onbewust, voorbij aan het feit dat zelfs al zou een modem aan een huidige Europese EMC standaard voldoen dit niets zegt over de hoeveelheid opgewekte HF storing. De sterkte van stoorstraling wordt bepaald door de momentele toestand van het lichtnet en kan wijzigen als gevolg van het uitschakelen van een lamp.
In de stand van de EMC Commissie hier op de DvdA is een In- House PLC systeem opgesteld, zodat u kunt kennis maken de effecten van PLC op het HF spectrum.

In internationaal verband is inmiddels een ontwerp Emissie standaard voor telecommunicatie netwerken verschenen (EN302262). Deze zal binnenkort aan de landen voor commentaar worden voorgelegd. De voorgestelde emissielimieten zijn voor ons amateurs te hoog en ook de voorgestelde meetmethoden roepen grote twijfels op. Positief is dat door inbreng van de IARU de HF-amateurbanden opgenomen zijn in een bijlage met aan veiligheid gerelateerde radiodiensten, waarvoor lagere limieten gelden. Hopelijk een eerste stap om tot een betere bescherming te komen van de HF-gebruiker. Via de IARU en de Nationale Normalisatie Commissie zal in ieder geval worden getracht tot lagere limieten te komen.

Ook positief is standpunt van het Agentschap Telecom dat de door PLC-modems gebruikte vermogensdichtheid (van -50 dB.M/Hz) te hoog is voor een verantwoorde grootschalige toepassing in Europa en dat de vastgestelde limieten door de modems (zoals vastgelegd in EN 55022-B) in ieder geval niet mogen worden overschreden. Dit op basis van de bevindingen in Arnhem en aanvullende studies. Waardering hebben we ook voor de initiatieven tot overleg en meningsvorming die door het Agentschap met de belanghebbenden worden genomen.

Bron: http://www.veron.nl/main.htm
Locatie: +21.3 NAP

Han

En toch zijn ze er nog steeds mee bezig ..... Zie dit artikel van www.webwereld.nl

EU wil inzetten op internet via het stopcontact - Zaterdag, 9 april 2005
De Europese Commissie roept lidstaten op om de weg vrij te maken voor het aanbieden van breedbandinternet via het stopcontact.
EU-commissaris voor de Informatiemaatschappij Viviane Reding heeft vrijdag een advies uitgevaardigd aan alle 25 EU-lidstaten. Ze adviseert nationale telecomautoriteiten en energiebedrijven 'obstakels weg te nemen om zich te storten op de markt van internet via het stopcontact'.

Volgens Reding heeft deze vorm van breedbandinternet, ook wel BPL (Broadband over Powerlines) genoemd, een enorm potentieel. Het zou de breedbandpenetratie in heel de EU kunnen verhogen met 5 tot 10 procent. Bovendien zou het investeringen kunnen stimuleren en de concurrentie op de elektriciteitsmarkt kunnen vergroten.

In de EU zijn naar schatting zo'n 200 miljoen stroomkabels die tot in huizen, scholen en bedrijven lopen.

Critici maken zich echter zorgen over internetten via het stopcontact. Het zou storingen kunnen veroorzaken op andere elektrische apparaten. Volgens de Europese Commissie zijn er al veel minder problemen met signaalstoringen dan toen deze technologie nog in de kinderschoenen stond. "Dit bezwaar is niet voldoende om het elektriciteitsnet niet te gebruiken voor internet", aldus het advies van de EU.

Internet via het stopcontact verkeert in veel landen nog in een experimenteel stadium. In Duitsland doen naar verluidt de meeste mensen mee aan een test met internetten via het stopcontact, ongeveer 6700. Daarna volgen Oostenrijk (3000) en Frankrijk (1500).

In Nederland startte Nuon in november 2001 een proef in Arnhem. Anderhalf jaar later besloot de energieleverancier de proeven te staken omdat de technologie te veel beperkingen zou kennen.

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!