Special : Wat is een hoax en wat doe je ermee

Gestart door Han, 11 juni 2002, 19:28:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

(Hoax) Viruswaarschuwingen via mail, meestal onzin : (door Han)
Deze special legt uit wat een hoax is en hoe je daarmee om kunt gaan.

Je zou bijna bang worden, van de viruswaarschuwingen die iedereen onvermoeibaar naar elkaar blijft doorsturen over het internet. Sommige systeembeheerders op bedrijven printen ze zelfs uit en hangen ze op. Ze kunnen zich de moeite sparen: deze virusmeldingen zijn vrijwel allemaal onzin. De virussen waar ze voor waarschuwen bestaan niet. Hou ermee op dat doorsturen. Het is zonde van ieders tijd!

Virus-hoaxes, zoals nep-virusmeldingen genoemd worden, zijn allemaal volgens hetzelfde stramien opgebouwd. Een hoax kan je onmiddellijk herkennen aan de vele HOOFDLETTERS en uitroeptekens in de boodschap – een amateuristische stijl die een professioneel bedrijf als IBM of Microsoft nooit zou gebruiken. Bijna altijd rept de waarschuwing over een verdacht mailtje dat binnenkort aan je deur zal kloppen, dat exotische namen draagt als ’wordt snel rijk’ e.d.. Ze willen allemaal, dat je het betreffende mailtje forward naar iedereen in je adresboek!

Volgens de hoax heeft het openen ervan steevast catastrofale gevolgen. Op zijn minst gaat je hele harde schijf eraan. Meteen wissen, is onveranderd het advies. Om de angst voor het niet-bestaande virus nog wat verder aan te wakkeren ontbreekt nimmer de bewering dat het virus nog gevaarlijker is dan eer recent catastrofaal virus dat echt bestaat. Je kan er vergif op innemen dat ook de toevoeging ’Het wordt nog door geen enkel antivirus-programma herkend’ erbij staat. De hoax beroept zich altijd op een "echte autoriteit" zoals IBM, FCC, Microsoft of Symantec. Hoewel deze instanties er niets mee te maken hebben, helpt het vermelden van hun naam wel om een waarschuwing geloofwaardiger te doen overkomen.

De niet te stoppen verspreiding van hoaxes is gebaseerd op de angst voor infectie, die er blijkbaar goed in zit bij de internetgemeenschap. Baat het niet dan schaadt het niet, denken de meeste ontvangers en drukken "hoppa" meteen weer op de forward-knop.

Natuurlijk: er bestaan honderdduizenden virussen! Velen daarvan worden inderdaad per e-mail verspreid, zoals vorig jaar het Pretty Park- en onlangs het gevaarlijker Magister en klez-virus. Alertheid is dus geboden, want sommige virussen houden behoorlijk huis. Maar voor de virussen waar dit soort meldingen voor waarschuwen hoef je niet bang te zijn, omdat ze naar alle waarschijnlijkheid niet bestaan.

Bekijk dus eerst of je met een hoax te maken hebt, voordat je zo'n mailtje klakkeloos forward naar iedereen in je adresboek!

Op onderstaande URL's kan je controleren of het om een hoax gaat of niet :
- Nepwaarschuwing.nl
- F-Secure hoax lijst
- Symantec hoax lijst
- Hoaxbusters : hier staat nog veel meer hoaxinfo. (engelstalig)

Komt het "virus" wat besproken wordt in je mailtje niet in die database voor, dan kan je alsnog je vrienden waarschuwen. Vermeld er dan wel bij dat je zelf onderzocht hebt via een hoax-zoekmachine, dat het w.s. niet om een hoax gaat.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Er is sinds kort een nieuwe nederlandstalige site waar je kunt checken of een door jouw ontvangen mailtje een hoax is.

www.nepwaarschuwing.nl :

Het doel van nepwaarschuwing.nl is het informeren van een zo breed mogelijke doelgroep over de zogeheten "hoax-berichten". Hoax-berichten zijn nepwaarschuwingen die via e-mail worden verstuurd c.q. doorgestuurd.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!