Harddisk kaduuk? (S.M.A.R.T. Status BAD)

Gestart door Format Arie, 06 juli 2007, 10:30:15

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Format Arie

Bij  mijn (grrrr) nieuwe computer heb ik gisteren de melding (blauw scherm) van ernstige fout gekregen. Na opstarten gaf hij aan deze hersteld te hebben. Echter, nu krijg ik na iedere nieuwe opstart, voor het windowsscherm komt, de melding: Pri Master Hard Disk: S.M.A.R.T. Status BAD, Backup and replace.
Met F1 start hij overigens daarna normaal op.

Is mijn vermoeden juist, dat ik deze harddisk nu al kan afschrijven?
(backup is al gemaakt)

Han

Yep, je vermoeden is helaas goed. Hij staat op crashen.
Joh wat heb jij met je harddisks. Je verslijt ze als sokken  :(
Worden het soms te warm? Een harddisk mag ongeveer een graad of 40 worden.
Wordt ie warmer dan verkort dat de levensduur aanmerkelijk. Je moet dan echt koelen.

Hoe oud is deze hdd? Nog garantie?
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Format Arie

Huhhhh, is pas twee maanden oud, en deze is denk gewoon domme pech.Wordt zeker niet te warm. Voor het eerst (met duo processor) voelt zelfs de kast koud aan.
Heb inmiddels gemaild met verkoper. Morgen even op en neer naar culemborg met trein.

Han

Balen joh, maar als de S.M.A.R.T. dat aangeeft kun je er zeker van zijn.
Welk merk is ie?

Met Everest Home kun je de S.M.A.R.T. van je harddisks ook uitlezen kun je kijken of ze bij het opstarten alle tests goed doorlopen hebben. Ik heb hier de free versie 2.20 nog. Die is nog te downloaden op oldversion.com. Op het plaatje hieronder zie je waar je dan kijken moet. Selecteer de kaporrt harddisk, en klik dan met je rechtermuisknop op SMART. Kies "snelrapport" en "alleen tekst" en je kan een S.M.A.R.T.-rapport maken en dan natuurlijk ook printen. Dan sta je sterker dan alleen met de bijna kapotte harddisk in je handen..



Wat info van Wikipedia:
Fabrikanten van harde schijven slaan vaak gegevens over mechanische problemen van de harde schijf op in een Electronically Erasable Programmable Read Only Memory (EEPROM) in de controller. Om dergelijke gegevens op te vragen is een standaard ontwikkeld die S.M.A.R.T. heet, wat staat voor "Self Monitoring Analysis and Reporting Technology". Als gegevens nog wel leesbaar zijn, maar minder betrouwbaar, dan kan via S.M.A.R.T. een waarschuwing gegeven worden dat de harde schijf binnenkort stuk zou kunnen gaan.

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Format Arie

Is wederom een maxtor. Kwam er achter dat maxtorsite niet meer bestaat. Maxtor is overgenomen door seagate. De zelftest van hun geeft bij snelle en grote test beiden FAIL aan.

Dat everest program meld na install dat dat program niet volledig mijn systeem ondersteund, dus laat ik die maar achterwege.

Han

Maxtor is inderdaad een paar maanden geleden overgenomen door seagate. Je gaat nu naar hun site toe als je een diagnosetool gaat halen. De maxtor-sectie bestaat nog wel via seagate dus je hebt gewoon garantie. Ben alleen bang dat ze de disk op gaan sturen. Die ben je dan een poos kwijt. Je zou kunnen proberen of je niet meteen een andere kunt krijgen van de winkelier omdat deze wel héél snel stuk is.

Het everest programma hoef je niet te installeren. Dubbelklikken op everest.exe om het programma te starten voldoet. Het draait zelfs vanaf een cd. Maar.... je hebt het programma niet meer nodig.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Format Arie

Topic kan afgesloten worden. Heb nieuwe harddiskgekregen en geinstalleerd, en de backup van Ghost werkte ook prima.
Maar, ... eigenlijk niet te geloven, mijn reserve computer werkte vanmorgen ook niet (meer). Het zwarte scherm met laatste configuratie die werkte, gewoon opstarten, en  veilige modus ook niet. Ook de recoverery cd deed het traag tot het scherm herstel, en die weigerde hij helemaal. Andere Hd (heb er wel wat liggen) in gezet en ook backup, en ook die doet het weer.

Bugs

Fijn dat alles het weer doet, Arie! :)
Maar..... heb jij geen last van piekstroompjes? Dat kan de verklaring zijn dat jij meer harde schijven verslijt dan ik tompoezen. ;)

Daarvoor is zo'n speciale stekkerdoos dé oplossing. Verkrijgbaar in de electriciteitswinkel.
Groetjes van Bugs

Format Arie

Heb geen idee (wat dat is), maar zal eens naar info hierover op zoek gaan. bedankt.

Han

Nog wat extra info over piekspanning en hoe te voorkomen:

De spanning uit de wandcontactdoos is normaal 230 volt. Apparaten die stroom verbruiken hebben qua voltage een bepaalde tolerantie. Bijvoorbeeld 10% hoger/lager voltage dan die 230V. Ga je buiten die tolerantie met het voltage dan beschadigd het apparaat. Er zijn huizen en wijken waar vaak piekspanning voorkomt. Dan staat er heel even veel meer dan 230V op het electriciteitsnet en krijgt de electrische apparatuur in dat huis een opdonder. Een veel te hoog voltage klapt de stop eruit maar de schade kan dan al gedaan zijn. Bij een regelmatig nét te hoog gaat je apparaat eerder stuk. Je ziet in sommige huizen in de avond steeds het licht even feller worden en dan weer normaal. Zo zijn je kleine piekspanningen zichtbaar.

Op mijn werk hadden we piekspanningen van 260V of soms wel hoger. We hebben tussen de wandcontactdoos en het serverpark een UPS gezet. Die ving die piekspanningen op zodat de servers netjes hun 230V kregen. Voor een consument is een UPS een beetje prijzig maar er zijn goedkopere oplossingen.

Ik sluit het topic hiermee af. ;)
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!