Internet via het stopcontact

Gestart door Gert, 11 juni 2002, 21:03:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Gert

De NUON heeft besloten de Arnhemse proef met Internettoegang via het stopcontact voort te zetten. De resultaten zijn tot dusver positief en de gebruikers heel tevreden, maar de kans op storing tussen elektrische apparatuur en het internetverkeer is nog te groot om deze vorm van internettoegang op dit moment al massaal in te gaan voeren.

Internetverbinding via een stopcontact heeft nog altijd iets onwezenlijks. Toch wordt er in veel landen mee geëxperimenteerd, naast Nederland zijn dat bijvoorbeeld Zweden, Italië, Spanje en de VS. Met wisselend succes, in Duitsland wordt het al op kleine schaal commercieel aangeboden, in Engeland heeft men de proef stopgezet.
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Han schreef

Ik begreep laatst uit een artikel bij webwereld dat de apparatuur die ervoor gebruikt wordt dermate storing geeft, dat deze techniek voorlopig nog niet beschikbaar zal komen voor "jan met de pet".
Ze schijnen gedurende die proef een ontheffing te hebben voor de storing die die apparatuur veroorzaakt.

Het lijkt me wel gaaf, als ze het t.z.t. storingsvrij zouden kunnen krijgen. Stel je eens voor wat een mogelijkheden je dan krijgt. Elk apparaat dat een stekker heeft, kan dan immers het internet op.
- Zet je magnetron/koffiezetapparaat aan vanaf je werk....
- Laat je koelkast zelf melk en cola bestellen bij Albert Heyn....
De mogelijkheden lijken dan eindeloos
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Remedy schreef

Wat we jaren geleden voor echt onmogelijk hielden, is bijna binnen handbereik
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Er zijn nog heel veel hobbels te nemen en over die storingen kan Harry ons de details vertellen.
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Han schreef

Kweet ut, maar het zou mooi zijn hé    ;)
Locatie: +21.3 NAP

Gert

De nadelen van het elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet heeft echter ook een aantal eigenschappen die het minder geschikt maken voor datatransport.

Op het laagspanningsnet komen veel storingspulsen voor, die afkomstig zijn van aangesloten apparatuur zoals dimmers, tv en spaarlampen. Die kunnen het dataverkeer verstoren waardoor de snelheid afneemt, of ze kunnen in het ergste geval de verbinding helemaal onmogelijk maken. De maximale waarde van dit soort storing is vastgelegd in EN 50022.

In tegenstelling tot een coaxkabel, waar de afstand tussen binnenader en buitenmantel steeds constant blijft en daarmee de karakteristieke impedantie, liggen de elektriciteitsdraden beslist niet keurig symmetrisch naast elkaar in wand, plafond of vloer. Het gevolg van deze asymmetrie is dat de draden in de praktijk niet alleen een 'prima' ontvangstantenne zijn voor de ontvangst van hf signalen.

Signalen van onder ander omroepzenders zijn goed te herkennen. Maar ook altijd zullen de leidingen blijven stralen als gevolg van dezelfde asymmetrie. De sterkte van het HF stoorsignaal is afhankelijk van de amplitude van het datasignaal en de bandbreedte van het stoorsignaal van de toegepaste modulatieschema en de bitsnelheid.

Het vermogen van het datasignaal is verder afhankelijk van de frequentie omdat de impedantie van het net ook afhankelijk blijkt te zijn van de frequentie.

Het is dus onmogelijk om een PLC systeem te maken dat niet straalt, tenzij we alle leidingen in onze woningen zouden afschermen.

De manier om het stralingsniveau te beperken is het toepassen van veel repeaters en slimme modulatietechnieken maar dat maakt de installatie weer veel duurder.

Storing in het gebied van 148,5 kHz – 30 Mhz.

Voor breedbandtoepassingen wordt gebruik gemaakt van het gebied van 148,5 – 30 MHz. Het is echter zo dat juist dit gebied voor het grootste gedeelte gebruikt wordt door omroepzenders, radioamateurs, veiligheids- en andere diensten.( Defensie )

De niet afgeschermde bedrading van het lichtnet is ook niet bedoeld voor communicatiedoeleinden zoals de symmetrische telefoon lijn dat wel is. We hebben o.a. te maken met variaties in impedantie, ongecontroleerde koppelingen en variërende belasting. Als gevolg hiervan ontstaat een hoge HF straling die waarden tot vele tientallen dB's boven de Duitse NB30 richtlijn kan bereiken, breedbandige storing veroorzaakt en zo radio-ontvangst onmogelijk maakt in de HF amateurbanden
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Han schreef

Nou dat klinkt niet best. Als ik het zo lees zitten er nog een hoop bobbels in de weg, voordat dat echt gaat werken. Wat zeg ik bobbels...., het zijn meer bergen!
Is het ook niet zo, dat het bij deze techniek zo is dat hoe meer mensen internetten via het spanningsnet hoe trager dat de verbinding dan wordt, net als bij kabelinternet.
Ik meen dat ik me kan herinneren dat ik zoiets gelezen heb 'n poosje geleden
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Het noodzakelijke modem kost nu nog rond de EUR 500, maar men verwacht dat die prijs flink zal zakken als Nuon besluit door te gaan met het project. Het bedrijf wil Digistroom 20% tot 30% goedkoper dan ADSL aanbieden.

Even snel als ADSL :
"Met Powerline krijgen klanten van Nuon de mogelijkheid om zonder extra voorzieningen in de woning via elk stopcontact met minimaal dezelfde snelheid te internetten als ADSL of kabel. Powerline kan daarnaast door meerdere gebruikers binnen dezelfde woning tegen dezelfde prijs worden gebruikt, zo stelt het bedrijf.

Er zijn nog geen details bekend over snelheden over kosten. In Spanje en Duitsland wordt overigens nu al druk geëxperimenteerd met Powerline. Hier wordt gesproken over theoretische snelheden tot 45 Mbps
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Han schreef

Op deze url staat info over internet via het stopcontact.
www.digistroom.nl
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Geplaatst door Harry:

De laatste stand van zaken is als volgd :
De oorspronkelijke proef met PLC in de wijk Rijkerswoerd in Arnhem is afgesloten. Op 14 juni is er bij IVW-T een vergaderind met de betrokkenen.
Inmiddels is bekend geworden det er een verlenging van de proef komt met (vermoedelijk) andere apparatuur. Deze verlenging zou duren tot septermber a.s.
Er zullen dan weer nieuwe metingen worden uitgevoerd en als amateurs zullen we aleert moeten blijven en storingen melden bij IVW-T
Het uitblijven van meldingen zou aanleiding kunnen geven tot de conclusie dat er geen problemen zijn.
Wij zullen u verder op de hoogte houden van de PLC activiteiten.
Harry  
Locatie: +21.3 NAP

Gert

Dan moeten er in dat gebied net veel radioamateurs wonen anders is het toch geen zuivere proef/test
Locatie: +21.3 NAP

Harry

Bedankt voor het verplaatsen, ik had het niet door.

Klopt Gert, ben toch bang dat wij amateurs deze race verliezen.  :(
Harry,  At your service

Gert

Ik dacht het niet Harry, Als deze signalen storing veroorzaken, dan komen ze ook binnen bij bedrijven als Nozema, KL en marine. Die pikken het echt niet dat hun fijngevoelige apparatuur gestoord wordt door een commerciele provider
Locatie: +21.3 NAP

Gert

PLT/PLC geweigerd in Japan
Het Japanse ministerie zal aan fabrikanten van PLT systemen geen toestemming geven om die apparatuur in het frequentiegebied van 2 - 30 MHz te bedrijven



PLT Refused Permission to Operate in Japan
The RSGB has learned from its contacts in Japan who have been working on problems of interference from Powerline Telecommunications Systems that, following extensive trials, the Ministry of Public Management, Home Affairs, Posts and Telecommunications has decided not to permit the roll-out of PLT systems operating in the range 2 to 30MHz in Japan. Japanese studies have shown that emissions from PLT are harmful to HF communications and all requests from PLT manufacturers to operate PLT systems have been refused. The RSGB has been told that the Japanese amateur society, JARL, has been actively working with the government, along with radio astronomers, broadcasters and others, to assess the impact of PLT systems on the radio spectrum. We understand that this decision has been given much publicity in the Japanese national press, which has highlighted concerns about interference to safety-of-life services.

In Europe, the RSGB continues to press for tight limits on emissions from cable telecommunications systems such as PLT, and is working with other HF users to try to ensure that the spectrum remains uncontaminated by wideband noise.

Bron: VERON
Locatie: +21.3 NAP

Harry

Het is duidelijk, de japanse overheid heeft het ingezien dat dit de verkeerde weg is. Er zijn genoeg andere wegen te bewandelen om
data aan de andere kant te krijgen. ADSL Kabel Telefoon Sateliet e.z.v.
Er is nog iets wat gebeuren moet. Elke computer heeft een stoorniveau.
Dit niveau is volgens een wet aan grensen gebonden. Deze waarden zijn veel te ruim genomen en maken het voor de zendamateur het heel erg moeilijk. Ik heb hier mijn computer, Pent 3, extral moeten ontstoren. Iedereen kan dit zelf contoleren. Neem een potable radio stel hem op de middengolf in op een zacht station en ga nu ermee in de buurt van de computer. Je weet niet wat je hoort. Wij zendamateurs horen deze computer al in de buurt binnen 20 meter. Stel je voor je hebt dan 3 buren met computers, je begrijpt dat het voor de zendamateurs inpakken geblazen is.
Daarom is het goed dat deze PLC nooit en ten nimmer van de grond mag komen.
Niet alleen de zendamateur maar ook radio astronomers, broadcasters and others, to assess the impact of PLT systems on the radio spectrum.

Bedankt voor je aandacht.        Harry   >:(
Harry,  At your service

Harry

Gert, in het laatste Electron staat vermeld dat met nog steets bezig is met het meten van de stoorstraling. Inmiddels zijn er
meerder commissies in het leven geroepen die de zaak goed in
de gaten houden. Internationaal is men ook al bezig om beperkingen in te stellen.
Meer kan ik je niet vertellen. Ik hoop dat de Nuon proef niet zal slagen en alles ongedaan word gemaakt.

 >:(  Harry   >:(
Harry,  At your service

Gert

Ik hoor en zie niets meer van de Nuon, de sites erover zijn al tijden niet meer bijgewerkt.
Bedankt Harry, het topic staat weer bovenaan  ;)
Locatie: +21.3 NAP

Harry

Ik denk dat de ADSL Lite de Nuon de nek breekt. KPN wil daar heelemaal van leven en daar kan Nuon niet tegen op.

                                           >:(
Harry,  At your service

Gert

Ze kunnen zich ook beter met wind en zonne energie bezighouden  ;D
Locatie: +21.3 NAP

Gert

De VERON en PLT, power line transmission
Wij beschikken over een EMC commissie die uitstekend werk verricht. Al in een vroeg stadium zijn de gevaren van PLT toepassingen onderkend, die als gevolg van het ontbreken van een bescherming biedende stralingslimiet, voor het spectrum van 150 kHz tot 30 MHz, zouden ontstaan. Op grond van eenvoudige berekeningen is aan te tonen, dat bij grootschalige toepassing van PLT, radio verkeer vrijwel onmogelijk zal worden. De gevolgen van een sterke stijging van het storingsniveau in dit frequentiegebied worden onderschat, omdat de radiotoepassingen in dit frequentiegebied door velen als achterhaald en niet meer van deze tijd word gezien.
 Ook is het zo, dat de opdracht tot het maken van een Europese Norm voor PLT wordt uitgevoerd door voornamelijk op EMC georiënteerde instellingen zoals CENELEC en ETSI, die het probleem als een zuiver EMC probleem beschouwen en onvoldoende bekend zijn met de HF toepassingen. De activiteiten van de HF gebruikers moeten er dus opgericht zijn, daar waar mogelijk de belangen van de HF spectrum gebruikers duidelijk te maken en begrip te kweken voor de gevolgen voor de HF gebruikers. Dit geldt niet alleen voor de professionele gebruikers maar net zo voor de radioamateurs. Daarom heeft ook de VERON vanaf het begin gekozen voor een actief beleid dat er op gericht is om bekendheid aan de problematiek te geven en tevens een bijdrage te leveren aan activiteiten zowel nationaal als internationaal. Aangezien het Hoofdbestuur in de vorige Verenigingsraad de opdracht heeft gekregen om extra actief te zijn tegen PLT ga ik hier graag wat dieper op in.
De VERON geeft bekendheid geven door:
 
Artikelen in Electron
Lezingen op Officials dagen, HF dagen en Ham Radio Friedrichshafen.
Publiceren van twee rapporten over de effecten van PLT voor de radioamateur.
Contacten met de pers
Interviews PI4AA
Uitwisseling gegevens met ARRL en andere zusterverenigingen via netwerk rond de IARU EMC-commissie.
 
Uitvoeren van metingen:
NUON project Arnhem
Testen van PLC in-house modems
Veder participeert de VERON actief in een aantal werkgroepen, zoals:
HF gebruikersgroep
Technische werkgroep Agentschap Telecom
IARU/ EUROCOM
Overleg met EU vertegenwoordigers
Nederlands Normalisatie overleg
NFO, Nationaal Frequentie Overleg.
Wat zijn de effecten van al deze activiteiten?
 Dit is moeilijk concreet aan te geven. Wel is het zo dat door in de meest belangrijke fora aanwezig te zijn, daar onze visie en bijdragen te leveren, de omvang van het probleem duidelijker is geworden. Het belang van het behouden van een bruikbaar HF-spectrum heeft weer de aandacht gekregen die het verdient en wordt als factor meegenomen in een besluitvormingsproces, waarbij economische factoren en marktdenken de belangrijkste elementen lijken te zijn. Aan de Europese Commissie is een rapport overhandigd waarin wordt uiteengezet dat de veroorzaakte storing in het HF spectrum met technische maatregelen, zoals het gebruik van extra repeaters om de signaalniveaus te verlagen en verbeterde symmetrie van het lichtnet, kan worden gereduceerd. Deze maatregelen kosten natuurlijk extra geld en daarom door de PLC fabrikanten als niet noodzakelijk van de hand gewezen. Zij wensen daarom een hogere veldsterkte limiet.

De PLT-industrie is een sterke tegenstander die beschikt over goede ingangen in de politiek, en omvangrijke financiële middelen. Er wordt niet geaarzeld harde middelen tegen de VERON te gebruiken. Onlangs werden wij zelfs geconfronteerd met het dreigement van een juridische claim, tegen de vereniging en haar bestuurders. Dit vanwege een door de vereniging ingediende klacht bij het Agentschap Telecom tegen het vermeende stoorniveau van een PLT-systeem voor gebruik in een PC-netwerk. Dit was een situatie waar wij nog geen ervaring mee hadden, als gevolg hiervan voelden wij ons gedwongen de klacht in te trekken. Gesterkt door deze nieuwe ervaring zal de vereniging haar activiteiten tegen PLT voortzetten.


Wireless LAN
Een groeiend fenomeen is Wireless LAN, of W-LAN oftewel draadloos netwerken. W-LANs kennen tal van toepassingen, o.a. voor toegang tot Internet in gebieden waar nog geen ADSL is. Ook in de huisomgeving kunnen draadloze netwerken worden gebruikt. Erg handig, want het maakt het aanleggen van een bekabeld netwerk overbodig. Voor de consument is deze techniek inmiddels ruimschoots betaalbaar, vooral de toestellen die in de 13cm band opereren, in het op secundaire basis aan amateurs toegewezen frequentiegebied. Draadloos netwerken is de techniek van de toekomst en moet worden beschouwd als een serieuze concurrent voor ADSL. Een vaststaand feit is intussen dat er nog weinig in kabelnetten wordt geïnvesteerd.
W-LANS zullen een groeiend beslag gaan leggen op frequentieruimte in het microgolfgebied. Het is bepaald niet uitgesloten dat onze allocaties tussen 2 en 10 GHz in het gedrang zullen komen. Frequentiegebieden waar wij op secundaire basis opereren, zoals in de 13, 6 en 3 cm band, staan reeds onder zware druk. In deze banden is het aantal Bijzondere Toewijzingen voor repeaters en bakens al aan beperkingen onderhevig.

Bron: http://www.veron.nl/main.htm
Locatie: +21.3 NAP