Geen roamingkosten meer in EU vanaf 2017

Gestart door Han, 30 juni 2015, 11:41:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Geen roamingkosten in EU vanaf 2017
Door redactie www.telegraaf.nl

Het is bijna gedaan met de torenhoge kosten voor het bellen, sms'en en internetten vanaf de vakantiebestemming. Vanaf 1 juni 2017 worden in landen in de Europese Unie geen roamingkosten meer gerekend voor het bellen, sms'en en internetten met de mobiele telefoon. Hierover hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese raad overeenstemming bereikt.
De bedoeling was dat roamingkosten dit jaar afgeschaft zouden worden, maar daarover konden de verschillende landen het niet eens worden. Wel is een compromis voor de tussentijd gesloten: vanaf april 2016 mogen providers in het buitenland niet meer dan 5 eurocent per megabyte vragen. Ook bellen wordt goedkoper met 5 cent per minuut en de kosten voor sms'en gaan omlaag naar 2 cent.
Er wordt al jaren gesteggeld over de roamingkosten binnen EU. De Commissie en het Parlement wilden deze zo snel mogelijk afschaffen, maar verschillende lidstaten zagen daar niets in. Zij waren bang dat hun landelijke telecommarkten hierdoor overhoop getrokken zouden worden.

Netneutraliteit
Op een ander vlak lijkt ook een compromis gesloten te zijn. In de telecomovereenkomst, waarvan de roamingkosten deel uitmaken, is ook bepaald dat er slechts een milde vorm van netneutraliteit wordt doorgevoerd.
Met volledige neutraliteit mogen internetaanbieders geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten dataverkeer die via hun netwerken wordt geleid. Met de nieuwe overeenkomst mag dat wel, tot op zekere hoogte. De regel is dat providers bepaalde diensten mogen voortrekken, mits dat geen negatieve invloed heeft op de rest van het internetverkeer. Zo zou een telecomaanbieder bijvoorbeeld een videodienst mogen aanbieden waarbij gebruik niet wordt meegerekend in de databundel.
De huidige Nederlandse wet is strenger: hier mag geen enkel soort dataverkeer worden voorgetrokken. Mogelijk heeft de Europese overeenkomst dan ook gevolgen voor deze wet en kan het gebeuren dat hij nog wordt aangepast om in lijn te komen met de overkoepelende regelgeving.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Ben benieuwd wat dat met de abonnementsprijzen gaat doen. Die zullen wel omhoog gaan. Ze moeten ergens hun geld uithalen. We gaan het zien.
Wel lekker om geen simkaart te hoeven wisselen als we naar Duitsland en Engeland gaan.

Zit er dik in dat telecomproviders met de wetgeving op netneutraliteit wel wat kunnen. Ze zullen gebruik van apps zoals youtube, whatsapp, facebook e.d. in het buitenland wel gaan afknijpen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Roamingkosten in sommige gevallen toch gerechtvaardigd'

Woensdag 08 jul 2015, 16:06
Bron: www.telegraaf.nl

door onze redactie
Ook na 15 juni 2017 mogen telecomaanbieders roamingkosten rekenen voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland, maar alleen als ze kunnen aantonen dat ze zonder dit niet uit de kosten kunnen komen. Dat blijkt uit het definitieve voorstel omtrent het afschaffen van roamingkosten die de Europese Raad van Ministers online heeft gepubliceerd.
Bedrijven moeten aankloppen bij de lokale telecomautoriteit en aantonen dat het geroam van klanten niet uit kan. Als dat blijkt te kloppen, mogen ze toch roamingkosten in rekening brengen, al is niet helemaal duidelijk bij wie dat mag gebeuren: de consument of buitenlandse telecombedrijven wiens klanten hebben lopen roamen. Winst maken op roaming is echter verboden.
Ook blijkt uit de tekst dat 15 juni 2017 slechts een streefdatum is en nog niet vast staat. Eerst moet de Europese Commissie wat problemen oplossen rondom de inkooptarieven voor roaming.
Als alles verder goed verloopt, is ongelimiteerd roaming er ook nog niet bij. Er zal een zogeheten 'fair use policy' gelden, waarbij gebruikers die veel internetten of bellen alsnog op de vingers getikt worden. Hoe dat precies in zijn werking gaat, is nog niet bekend.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

marloes

zo lang bewegen nog kan dan doen

Han

Inderdaad. In twee jaar kan er weer een boel veranderen. Misschien "klapt" dat hele EU gebeuren wel en kunnen
we weer onze eigen regelgeving toe gaan passen. Dan is free roaming als een van de eerste dingen van de baan,
denk ik.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

habasoft

ik heb prepaid bij kpn, en ik betaal in nederland en in het buitenland nu al dezelfde prijs. Hulde KPN.
In de regel is het zo geregeld dat de regel geregeld dient te worden in de regel die dat regelt

Han

Mogelijk toch extra kosten voor gratis bellen in buitenland

De Europese Commissie kwam in september met goed nieuws voor de consument: vanaf volgende zomer kunnen alle Europeanen gratis mobiel bellen
en internetten in het buitenland. Maar nu vrezen veertien landen, waaronder Nederland, dat 'gratis roaming' consumenten uiteindelijk toch geld gaat kosten.
EU-ambassadeurs gaan hier vandaag over praten in Brussel.
Vanaf de zomer van 2017 heeft een consument geen extra kosten meer bij mobiel bellen in het buitenland. Maar voor de telefoonmaatschappijen is dit een
ander verhaal. Zij kunnen onderling gaan afrekenen. Gaat een Nederlander met een abonnement van bijvoorbeeld KPN op vakantie en verbruikt deze een
gigabyte aan data, dan kan de provider in dat land maximaal 8,70 euro in rekening brengen bij KPN.

Telefoonmaatschappijen die maar in één land actief zijn hebben vooral last van de hoge kosten en het onderling afrekenen. Zij moeten namelijk altijd dure
minuten en megabytes kopen in het buitenland. Grote spelers hebben daarentegen in vrijwel ieder Europees land een netwerk, waardoor ze niets van een
ander hoeven te kopen.

Tarief  omlaag
Onder meer Nederland is bang dat maatschappijen die kosten doorberekenen in de abonnementsprijs. Op die manier betaalt de consument dan wel geen
roamingkosten, maar is hij in totaal toch niet goedkoper uit. De landen willen dat het maximumtarief van  8,70 euro per gigabyte omlaag gaat. Volgens hen
zijn de werkelijke kosten die maatschappijen maken om buitenlanders in hun land te laten bellen ook veel lager. Slowakije wil het maximumbedrag per gigabyte
terugbrengen naar 8,50 euro. In juni 2021 moet het verder teruggebracht worden naar 6,50 euro.

Akkoord
Over de afschaffing van de roamingkosten wordt al lang gedebatteerd. Grote Europese telefoonbedrijven waren tegen, omdat ze veel verdienen met de
verkoop van dure buitenlandbundels. Daarom lobbyden zij tegen de plannen van de Europese Unie. Twee jaar geleden kreeg toenmalig eurocommissaris
Neelie Kroes het plan toch door het Europees Parlement. Maar ook de 28 EU-lidstaten moesten akkoord gaan. Uiteindelijk werd besloten dat de
roamingkosten per 15 juni 2017 afgeschaft worden.

Bron: AD: http://www.ad.nl/digitaal/mogelijk-toch-extra-kosten-voor-gratis-bellen-in-buitenland~a24296ea/
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Europarlement stemt in met 'gratis' roaming op vakantie in EU
Bron: Algemeen Dagblad - David Bremmer 06-04-17
http://www.ad.nl/economie/europarlement-stemt-in-met-gratis-roaming-op-vakantie-in-eu~a9899114/

Een fikse telefoonrekening voor te veel internetten en bellen op vakantie behoort vanaf 15 juni definitief tot het verleden. Het Europarlement stemde vanmiddag in met de afschaffing van roamingkosten.
Het 'ja' van het Europarlement betekent dat iedere Europeaan komende zomer zijn normale data- en belbundel kan gebruiken op vakantie in een ander EU-land.

,Dit is een geweldige uitkomst voor ons allemaal," jubelde eurocommissaris Digitale Markt Andrus Ansip direct na de positieve stemming. ,Na bijna tien jaar zet de EU eindelijk een punt achter de roaming-angst die ons continent al sinds het begin van het mobiele tijdperk heeft geplaagd."

Over afschaffing van de roamingkosten wordt inderdaad al jaren gesproken. Telecombedrijven als Vodafone en Deutsche Telekom hebben jarenlang veel geld verdiend met hun dure buitenlandbundels en lobbyden fanatiek tegen snelle beëindiging. Uiteindelijk leek het toenmalig eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes in 2014 te lukken de roamingkosten snel de wereld uit te krijgen. Door de lobby van de telco's werd afschaffing toch steeds uitgesteld.

Medio juni is het dan toch zover en geldt voortaan in de EU de regel 'Roam like at home': je betaalt hetzelfde als thuis. Wel zijn er enkele uitzonderingen om providers te beschermen tegen misbruik of excessief gebruik.

Misbruik
Consumenten met een onbeperkte data-bundel of super voordelig contract in hun thuisland krijgen die hoeveelheid niet per definitie op vakantie. Zij ontvangen in het buitenland een datategoed van 2 Gigabyte voor elke 7,70 euro die zij aan hun provider betalen. Stel dat een Nederlandse abonnee een contract van €57,85 per maand (excl BTW) bezit, dan is zijn databundel in een ander EU-land ruim 15 Gigabyte. Daarboven dient bijbetaald te worden.
Daarnaast geldt: wie gedurende een periode van vier maanden grotendeels in het buitenland verblijft en daar meer data consumeert dan in zijn thuisland kan om opheldering worden gevraagd door zijn provider. Verder mag een operator een toeslag rekenen als iemand thuis permanent belt met een buitenlandse simcard. Zo wil Brussel te voorkomen dat iemand een voordelige Oost-Europese simcard koopt en in zijn eigen land gebruikt om voor een prikkie te internetten en te bellen. ,,Slechts een procent van de mensen zal hier echter last van hebben'', laat de Europese Commissie weten.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

marloes

Dat is goed nieuws want hier in grens streek zit je provider snel op roaming
zo lang bewegen nog kan dan doen

Han

Inderdaad voor jou is het makkelijker. Hoef je zo niet meer in te stellen dat roaming niet toegestaan is en hoef je niet meer voor een vast netwerk te kiezen.
Ik vind het makkelijk omdat we geen simkaartjes meer hoeven te wisselen aan de grenzen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

marloes

Ja dat is ook fijn Han voor de vakantie
zo lang bewegen nog kan dan doen