partition magic

Gestart door pijltje, 26 april 2006, 09:55:20

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pijltje

Hoi  :)

Partition Magic:
als je de C schijf in tweeen wilt delen;
wat is dan de beste verdeel% voor C: met de software en D: datafiles. of misschien beter: wat is minimaal nodig voor de C schijf? ik heb volgens mij 60 gig.

Is het bij partiëren noodzakelijk om windows xp en/of office opnieuw te installeren?

wie kan mij helpen?!

groetjes
Pijltje

paul76

Hoeveel ruimte je op je c-schijf nodig hebt hangt er maar net vanaf welke applicaties je allemaal wilt installeren. De C-schijf moet echter zeker niet aan de kleine kant zijn omdat Windows dan heel traag wordt en je niet meer de mogelijkheid hebt om de c-schijf de defragmenteren. Bij een schijf van 60 Gb zou ik, afhankelijk van de applicaties die je naast Windows XP en Office nog draait, minimaal 10-15 Gb aanhouden voor de c-schijf. Maar als je denkt dat 40 Gb voorlopig voldoende is voor de data, is 20 Gb voor de c-schijf natuurlijk ook prima. Het handige van partitionmagic is dat je de groottes altijd later nog kunt aanpassen als je het toch anders wilt hebben.

Voordat je met PartitionMagic aan de gang gaat: maak een backup van je data! In principe gaan de gegevens op de schijf niet verloren en hoef je windows ook niet opnieuw te installeren. Het is bij mij tot nu toe elke keer goed gegaan maar dat geeft nog geen garanties.

Als je met PartitionMagic aan de gang gaat moet je als eerste je primaire partitie (c-schijf) kleiner maken. Je hebt dus voldoende vrije ruimte nodig op je c-schijf. Vervolgens kun je een extended partitie aanmaken in de vrijgekomen ruimte (altijd zo groot maken dat de volledige vrijgekomen ruimte weer wordt opgevuld!). In de extended partitie kun je tot slot weer één of meerdere logische stations aanmaken (d-schijf en evt. e-schijf etc.).

Als je c-schijf al te groot is om hem gelijk de definitieve grootte te kunnen geven (er staat al te veel data op die je uiteindelijk op je d-schijf wilt hebben) kun je het bovenstaande eventueel in meerdere stappen doen waarbij je je c-schijf telkens iets kleiner maakt en de d-schijf telkens iets groter. Tussen de stappen zet je dan een deel van de data van c: naar d: . Vergeet niet dat backups essentieel blijven!

Han

In Partition Magic zelf heb je de mogelijkheid om hersteldiskettes te maken. Het is even vervelend on die te maken want het duurt even maar maak die hersteldiskettes! Ze zijn je vangnet!
Op die diskettes bewaart Partition Magic een backup van hoe de partitie-tabel er nu uitziet. Gaat het mis met partitioneren (bij mij nog nooit gebeurd, maar het kan) dan kan je m.b.v. die hersteldiskettes de boel weer in de oude staat herstellen en dan werkt je PC weer naar behoren.

Ik heb een handleiding gevonden, waar je misschien wat info uit kunt halen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

pijltje

Beste Han en Paul76, :)
hartelijk bedankt voor jullie uitleg!!!! :D
groetjes :verliefd3
Pijltje

pijltje

Beste Han  :)

nog een laatste vraag;
weet jij hoeveel diskettes er nodig zijn voor het maken van de hersteldiskette(s)?

groetjes
Pijltje

Han

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

pijltje

Hoi Han  :)

Ik realiseerde me dat er op die pc geen diskette drive zit...
kan het ook met een cd-rw?  of een usb-stick desnoods.

Goed weekend  :cool

groetjes
Pijltje

Han

Misschien in een nieuwere versie van Partition Magic?
In mijn versie 8 kan het alleen met diskettes.
Zonder diskettes kan ook je loopt dan alleen een risico omdat je geen backup hebt.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

pijltje

Hoi Han  :)

het is gelukt!  de schijf is gedeeld.

groetjes
Marlies

Han

Fijn, dan sluit ik hiermee dit topic af  ;)
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!